17 februari 2015

Fettisdag

Recept och gott

Japp det är idag, någon som missat? Känns väldigt svårt att undgå då social media svämmar över med bilder på semlor, semmelwraps och semelkladdkaka (som jag förövrigt MÅSTE prova!!) Jag åt en halv saffransemla på jobbet idag och sedan åkte jag hem och slängde ihop egna lchfsemlor. Asså dessa är sååå goda! Jag bakade de för två år sedan och kommer ihåg att de va goda men så här goda minns jag inte! Ni måste prova!
 
Det ända som riktigt skiljer sig från riktiga semlor är att bullen inte är så spröd och "torr" utan mer saftig och mjuk, lite muffinsliknande kan man säga. Fast de behöver ju inte va något negativt, bara lite annorlunda...
 
 
 
Ingredienser släta kademummabullar
3 stora ägg
50 gram smält smör
1 dl vispgrädde
2 dl mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
2 msk fiberhusk
1 tsk kardemumma
2 tsk bakpulver
Sötningsmedel (om man vill), jag hade i 2 msk sukrin
 
Gör så här
Vispa äggen. Blanda i grädde och smält smör. Blanda mandelmjölet/kokosmjölet med fiberhusk, kardemumma, ev sötningsmedel och bakpulver i en skål. Rör ned i äggblandningen och låt stå ca 10 minuter så att blandningen sväller och blir ganska fast.

Klicka i smeten i 6 stora muffinsformar och grädda i 175 grader 20-25 minuter. Smeten är ganska kletig så ett tips är att använda en blöt sked för att jämna till den i formarna.

Mandelmassans ingredienser

 ca 100 gram mandelmjöl eller malen mande

1 äggvita

3 msk sukrin eller annat sötningsmedel efter smak

1,5 msk vispgrädde 

 

Gör så här
Blanda mandelmjöl eller malen mandel med äggvita, sukrin och vispgrädde till lagom konsistens. Blanda i mer vispgrädde om mandelmassan blir för torr.
 
 
Låt bullarna svalna. Skär av toppen på semlorna och gröp ur en grop i nederdelen som du fyller med mandelmassan. Spritsa på så mycket vispad grädde du vill ha och lägg på locket. Om man vill kan man pudra över lite sukrin-florsocker på toppen, eller mortla vanligt stevia strö!
 
 
Smaklig fika! 
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress