Semeldagen idag!! Haha, man kan knappast vara mer taggad på sådana här söta högtider som jag. I år har jag dock redan förätit mig på semlor så kommer nog hoppa över... Galet men måste försöka hålla igen lite nu när vi börjar närma oss våren och de bylisga vinterjackorna ska av och bytas ut mot något mer kroppsnära. 
 
Men dagen till ära va jag ändå tvungen att bjuda på detta recept och snygga bilder som jag hittar på bloggen ”Hungry Heart”. Älskar att prova lite nya saker och detta såg ju helt underbart ut! 
 
 
Recept Mini donut semla

ger 24 st minisemlor

 

Ingredienser

0,75 dl rumsvarm mjölk

0,5 rumsvarmt ägg (vispa samman ett ägg och dela sedan blandningen på hälften)

20 g smör + lite till att smörja formen

1,5 dl vetemjöl

3 msk socker

0,5 tsk bakpulver

0,25 tsk vaniljsocker

0,5 krm nymalen kardemumma

 

Topping

ca 100 g mandelmassa

ca 1,5 dl vispad grädde

florsocker att sikta över

 
Gör här;
Sätt ugnen på 200 °C. Smörj en mini-donut-form med lite smör.
Smält smöret.
Vispa samman mjölk, ägg och det smälta smöret.
Tag fram en ny bunke och blanda mjöl, socker, bakpulver, vaniljsocker och kardemumma i den.
Häll mjölblandningen i smörblandningen och rör tills allt precis blandat sig. (Rör man för mycket kan donutsen bli sega, för då bildas det glutentrådar).
Fyll donutformen med smet till ungefär hälften. Receptet räcker till 24 minidonuts och har du en plåt som rymmer färre än så behöver du alltså grädda i omgångar.
Grädda donutsen högst upp i ugnen i ca 8 minuter tills de fått en gnutta färg och känns spänstiga när du trycker på dem. Stjälp ur donutsen ur formen och låt dem svalna på galler.
Kavla ut mandelmassan tjockt och stick ut cirklar.
Vispa grädden.
Lägg en mandelmassecirkel på varje minidonut, spritsa en klick grädde ovanpå och pudra över florsocker.
 
 
Är ni inte så mycket för socker så har jag själv provat på att baka en LCHF semla för några år sedan som jag kan rekommendera. Det receptet hittar ni här.
 
Ha en fin tisdag och semeldag! 
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress