8 februari 2020

Lätt-Semlor

Recept och gott

 
Åh va sugen jag varit på semlor i veckan. Känns som att jag ser semlor överallt just nu. Alla lägger upp bilder på fluffiga och mastiga semlor eller bakar egna. Riktiga semeldagen eller fettisdagen som den också heter är ju först om ca tre veckor, den 25/2. Men det kan ju vara roligt att ha ett bra recept tills dess.
 
Eftersom jag är mitt uppe i min viktnedgång så kan jag bara inte lägga så många kalorier på ett bakverk utan bestämde mig för att baka lätt-semlor. De blev supergoda! 
 
Jag gjorde 30 st små så då kunde jag äta två stycken men annars kan man göra större, vanliga också då blir det 15 stycken av denna sats. 


Ingredienser

50 g Margarin 80%

2½ dl Mjölk 0,5%

1 pkt Jäst

1¼ dl Kvarg naturell1% 

1 krm Salt

1 tsk Kardemumma

¾ dl Sirap

9 dl Vetemjöl

 

Pensla på bullarna

1 st Äggula

3 msk Mjölk 0,5%

 

Fyllning 

150 g Mandelmassa

 ½ dl Mjölk 0,5%

 3 dl ovispad Mellangrädde 27% (ska vispas)

  

Gör så här;

1, Smält margarin, tillsätt mjölk och värm till 37°. 

2, Smula jäst i en bunke och häll över mjölkblandningen. Rör om så att jästen löser sig. 

3, Blanda ner kvarg, salt, kardemumma, sirap och det mesta av mjölet. Låt jäsa ca 30 minuter. Arbeta degen på mjölat bord och forma 30 små bullar eller 15 stora. Lägg på bakpappersklädd plåt, låt jäsa 30 minuter. 

4, Vispa ihop äggula med mjölk och pensla bullarna. Grädda i ugn 225° 6-8 minuter. Låt bullarna svalna under bakduk.

5, Skär av ett lock på bullarna, gröp ur lite ur underdelen och blanda med mandelmassa och mjölk. Fyll bullarna med blandningen. Vispa grädde och klicka på. Lägg på locket och pudra över lite florsocker.


 
Räknar ni points så är en stor semla 11 points. Ja det kanske blir mycket recept just nu men det har blivit lite riligare att fixa i köket nu när man inte bara kan köpa färdigmat. Så det kommer garanterat fler spännande recept!

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress