10 augusti 2020

Somrig efterrätt

Vardag

 
 I lördags var vi bjudna till mina kusiners landställe ute på Torö. Vi hade ett litet räkafton-knytis-häng och va först nere vid stranden och badade sedan väntade ett gäng lekar med allt vad det innebar och därefter en sjudundrande middag.
 

Bjuder på ett bildsvep från dagen. Tänk att vädret blev så bra också, riktigt härlig dag och kväll!

Vi stod för efterrätten och tänkte dela med mig av receptet om ni vill göra något liknande. Tycker själv att det är så roligt att bli inspirerad av andra när jag ska göra något eller baka något. Halva idéen tilldela kom från efterrätten Lisette gjorde till oss i fredags. 
 


Ingredienser

Marinerade jordgubbar

2 l jordgubbar

2 st lime

0,5 dl socker

 

Marmorerade maränger

3 st äggvitor

2 dl socker

Några droppar röd karamellfärg

 

Chokladcrunch

50 g smör

3/4 dl socker

1 dl mjöl

½ dl havregryn

2 tsk kakao eller 1 msk oboy 

50 g hackad choklad

 

Serveras med:

Vaniljglass

Citronmeliss

 

Gör så här:

Blek med jordgubbarna. Rensa och hacka jordgubbarna i lagom stora bitar. (Smaksak)

Tvätta torka av och riv skalet av limefrukten. Pressa därefter saften ur limen. Häll över sockret och saften från limen och blanda jordgubbar, limeskal och limejuice. Låt stå och dra i kylen i minst 20 minuter.

 

För att göra marängerna, se till att bunken är helt ren från fett, annars stelnar de inte. Seperera vitan från gulan och lägg i äggvitorna i en bunke. Häll över sockret och börja vispa långsamt. Vispar du med maskin, öka hastigheten successivt och vispa sedan på högsta nivån i 5 min. Marängen är färdig när du kan vända upp och ner på bunken utan att något rinner ner. 

 

Droppa i några droppar karamellfärg och vänd bara 1 gång med en slickepott. Blanda inte utan bara vänd snabbt för att få ett fint marmorerat mönster. 

 

Värm ugnen till 130° (varmluftsugn) eller 145° (vanlig ugn). Klicka ut 10-12 st stora maränger med 2 skedar. Grädda mitt i ugnen i 45-50 min. Ta ut och låt svalna på plåten en stund. Marängen ska få ett knastrig skal och vara lite seg i mitten.

 

Medan marängerna är i ugnen kan du göra choklad crunchen. 

Blanda alla ingredienser och krama ihop till en smulig massa. Bred ut den på en plåt med bakplåtspapper. Rosta sedan i ugnen på 180 grader i 10 minuter.

 

Lägg en maräng på tallrik och servera med en kula vaniljglass och strö över jordgubbarna. Avsluta med att strö chokladcrunchen över och toppa med en kvist citronmeliss.

Smaklig måltid!!

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress