Påskafton igår och vi bjöd över min mans släkt på knytkalas. Vi stod för efterrätten och jag som älskar att baka passade på att göra något nytt med lite påsktig touch. Vart en Pavlova fylld med lemoncurd. Efterrätten va perfekt då den inte va alltför söt och rundade av middagen på ett jättebra sätt. Blir ju väldigt mycket socker på påsken och då kan det va gott att kompensera upp med en lite syrlig efterrätt.
 
 Kul att göra något gott men som också ser lite roligt ut tycker jag. Tanken va att den skulle se ut som ett käckt ägg på tallriken för vad är inte påskigare än ägg?! :) Vad tycker ni, lyckades jag?
 

Ingredienser

Marängbottnar

3 äggvitor

3 dl strösocker

1 tsk citronsaft

2 tsk maizena

 

Lime- och passionscurd

2 lime (zest av den ena samt saft från båda)

3 passionsfrukter

25 g smör

0,75 dl strösocker

1 äggula

1 ägg

 

Granering

Vispgrädde

Kinderägg (ett halvt per portion)

Physalis

 

Gör så här;

Marängbottnar

Sätt ugnen på 150 grader.

Vispa upp äggvitorna till marängbottnarna riktigt hårt, bunken skall gå att vända upp och ner.

Tillsätt sockret och citronsaften och vispa tills marängen är glansig och bildar små toppar. Blanda i maizena.

Häll marängsmeten i en sprits eller plastpåse och spritsa ut runda bottnar på en plåt med bakplåtspapper. Spritsa en eller två varv med högre kant runt bottnarna så att det blir en fördjupning i mitten.

Grädda och sänk efter 15 minuter värmen till 100 grader och grädda i ytterligare 30 minuter. 

Ta ut och känn på marängen, den ska vara hård utanpå och krämig inuti. Om den verkar för mycket krämig, grädda 10–15 minuter till. Låt svalna på galler.

 

Lime- och passionscurd

Koka upp vatten i en stor kastrull till vattenbad för att sjuda lime- och passionscurden.

Riv zesten från limen och pressa ur saften.

Passera innanmätet från passionsfrukterna i en sil genom att skrapa runt det och pressa det hårt mot kanterna med en slickepott så att saften rinner ut och kärnorna stannar kvar.

Smält smöret i en kastrull och blanda i socker, äggula, ägg, limesaft, passionssaft och zest.

Ställ kastrullen i vattenbadet och vispa tills blandningen tjocknar, ca 5 minuter. Låt svalna. Passera sedan curden genom en sil.

 

Garnering

Lägg en rejäl klick curd på marängbottnen, toppa med vispad grädde och kinderägget. Servera din pavlova genast.

 
 
Orginalrecept från  http://www.koket.se/kockar/sigrid-barany
 
Britten

Oj, så vacker. Säkert lika vackert som övrig dukning. Proffsigt! ❤️

Veronica Wallgren

Vad söt!

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress