30 november 2013

Lussebak

Mammaliv

Idag har vi bakat lussebullar till Leas stora förtjusning. Hon fick en egen liten del av degen som hon omsorgsfullt bakade ut till små bullar. 
Det började med att det kom en förfrågan från svärmor om jag kunde baka lite bullar till adventsfikat imorgon och så klart man ställer upp!
 
Önskemålet va avlånga bullar som kan stå i en skål istället för den vanliga traditionella lussebullen eller snurran som många kör. Kul med en utmaning så man får mixtra lite!
 
 
Vart väldigt bra om jag får säga det själv! Godast blir det ju alltid om man micrar bullarna innan man äter den om de inte är bakade samma dag villsäga då är det bara att slafsa i sig!
 
Jag utgick från ett recept på nätet men ändrade tillvägagångssättet och lite i receptet då det skulle passa våra smala bullar :)
 
Ingredienser
50g jäst
150g rumsvarmt smör
5 dl mjölk
250g kesella
2 gram saffran
1 dl socker
0,5 tsk salt
1 st ägg
17 dl vetemjöl special

Fyllning
250 gram smör
500 gram mandelmassa
1 dl socker
2 msk vaniljsocker
2 st ägg

pärlsocker för dekoration 

 

Gör så här;

Smula jästen i en bunke. Tillsätt rumsvarm mjölk så jästen löser sig och häll sedan på resten av mjölken. Tillsätt kesella, saffran, socker, mjukt smör, salt, ägg och blanda sedan ner de mesta av mjölet. Arbeta degen tills den blir blank och smidig. Jäs 1-1½ timme. Arbeta ihop degen på mjölat bakbord och kavla ut två stora plattor. Rör ihop smör, socker, vaniljsocker i en skål och bred sedan ut över degen (tänk på att fyllningen ska räcka till båda degplattorna), riv över ett lager med mandelmassa. Lättast är det om mandelmassan är kyld när man river den då den är lättast att riva när den är hård. För våra avlånga bullar, skär ca 2 cm tjocka längder av degplattan som du sedan viker till en korv med fyllningen i. Dessa smala korvar kan du sedan fläta dina bullar med, jag snurrade två korvar och fick fyllda spiraler :) Lägg bullarna på en plåt och låt jäsa i ytterligare 30 min under bakduk. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över lite pärlsocker och stoppa ev in lite russin (jag tycker bullen får den lilla extra smaktvisten med russin men ni får göra som nu vill:))
Grädda mitt i ugnen ca 8-10 min eller tills bullarna fått lite färg.

 
 
 
Det tar lite längre tid att göra dessa bullar med fyllda korvar så har ni inte så mycket tid går det lika bra att göra vanliga bullar med fyllning på detta receptet. :)