3 januari 2016

Efterrätter

Recept och gott

Tänkte redogöra lite för vad jag stod för på nyår. I vanlig ordning så stod jag för desserten då självaste matlagningen inte är min grej. Konstigt det där, att man kan va helt säker på och tycka att de är så kul att baka och göra efterrätter men att laga mat det tycker jag är dötrist! Kan vara för att baka och så gör man ofta klart innan så det finns egentligen ingen tidspress när man står för sådant. Fast jag tror det har med smaklökarna att göra. Jag älskar ju sötsaker och skulle kunna leva på de om min kropp tyckte de va okej. God mat, ja visst är det gott men en god efterrätt slår i min mening allt. Tur nog är vi olika, min man är ju definitivt ingen efterrättsmänniska tex.  
 
Gjorde två efterrätter i år. En till oss vuxna och en till barnen. Andreas fick välja då han vanligtvis inte äter sånt här men bestämde sig för att synda lite dagen till ära.
Creme brulée vart det till oss och barnen fick en godispannacotta gjord på Algrens bilar. Båda va första gången jag gjorde men relativt enkla. Kan rekommender båda två men pannacottan var väldigt söt så har man svårt för söta efterrätter, gör den inte. Potionsstorleken på den kan också va lite mindre skulle rekommendera att göra dessa i mindre glas.
  
 
 
 

Ahlgrens bilar pannacotta

 Ingredienser

1 påse ahlgens bilar (ca 30 av varje färg)
6 dl grädde

 

Gör så här;

Gör ett lager i taget. Koka 2 dl grädde med 30 st bilar ( i samma färg) tills de smält helt. Häll upp i ganska små glas. Låt kallna i kylen så det stelnar (ca 1-2 h). Gör sedan ännu ett lager på samma sätt och låt stelna ovanpå och avsluta sedan med sista lagret. Dekorera med Ahlgrens bilar vid servering.

 

 

Recept Créme brulée 

Ingredienser

1 vaniljstång

dl grädde

3 äggulor

50 g socker

100 g brun farin socker

 

Gör så här;

1, Värm ugnen till 190 grader. Öppna vaniljstången på längden. Värm försiktigt grädde och vaniljstång i 10 minuter. Vispa äggula och socker poröst.

2, Ta upp vaniljstången ur grädden och häll ned fröna tillbaka i grädden. Rör om och koka upp. Vispa sedan ner grädden i äggblandningen, lite i taget. Fyll smeten i 4 ugnssäkra portionsformar. Ställ dem i vattenbad i ugnen i 30 minuter. Låt svalna helt. Kyl i minst 1 timme.

3, Sätt ugnen på 275 grader. Strö farinsockret över den kalla, stelnade gräddkrämen. Gratinera under grillelementet tills sockret smält.

 
Önskar dock att jag hade haft en brännare och bränt bruleen med för i ugnen vart hela varm och något överkokt när man satte in den igen så har ni en använd den istället.
 
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress