Jag delade på degen så barnen fick en fjädedel var. Det räckte kan jag meddela för efter bara några bullar hade de tröttnat och bullarna vart degklumpar istället för "lussebulle-snurror" som de första.
Ingredienser
50 g färsk jäst
150 g smör eller margarin
2 påsar saffran
1 1/2 dl strösocker
5 dl mjölk
250 g kvarg
1/2 tsk salt
1 ägg
17 dl vetemjöl
Fyllning
200 g smör eller margarin
1 1/2 dl strösocker
4 tsk vaniljsocker
Till pensling
ägg
pärlsocker
Gör så här;
Smula ner jästen i en bunke och smält matfettet.
Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel. Rör ner saffranet i det smälta matfettet.
Tillsätt mjölken och ljumma degspadet till ca 37°C.
Rör ut jästen i lite av degspadet och tillsätt resten av degspadet, socker, kvarg, salt och ägg.
Arbeta i nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand.
Strö lite mjöl över degen.
Låt den jäsa under bakduk 30-45 minuter.
Fyllning: Rör matfett, socker och vaniljsocker smidigt.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda ev. i resten av mjölet och dela degen i 2 delar.
Kavla ut varje del på mjölad arbetsbänk till en kaka ca 25x60 cm och bred på fyllningen.
Vik kakan dubbel på längden, tryck till den lätt med handen.
Skär 2-3 cm breda remsor, dela dem på mitten men låt de sitta ihop i övre kanten (som ett byxben).
Sno ihop till en knut. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Täck dem med en bakduk och låt jäsa ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250°C.
Pensling: Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
Grädda bullarna mitt i ugnen ca 8 minuter. Låt dem kallna på galler övertäckta med bakduk.