18 december 2016

Bullbak

Vardag

Myspys med barnen denna vecka. Det är ju tyvärr så när man är varannan-vecka-förälder, att tiden med barnen aldrig känns tillräcklig. Swish så är veckan slut och allt man önskat att man ville göra tillsammans har man tyvärr inte hunnit med. I veckora är det ju mest vardagsbestyr med matlagning, läxläsning, bad och nattsaga och går barnen inte och lägger sig vid 20:00 så blir de för trötta dagen efter. Därför är det ju nästan bara på helgerna som man har tid att hitta på något tillsammans. Det kräver rätt mycket planering så man får till några av alla saker man skulle tycka va mysigt att göra tillsammans. 
 
Denna vecka har vi firat Lucia och till de bakade vi dessa härliga saffransbullar med vanilj. Barnen tyckte nog att det var roligast att knåda degen. Konsistensen på degen va nog rätt rolig. Lite som lera ;)
Jag delade på degen så barnen fick en fjädedel var. Det räckte kan jag meddela för efter bara några bullar hade de tröttnat och bullarna vart degklumpar istället för "lussebulle-snurror" som de första. 
Men det gör ju inget. Bullarna är ju bara till oss så de får se ut precis som barnen vill och de va minst lika goda :)
 
Jag gjorde både traditionella lussebullar och saffransbullar med vanilj. Rekommenderar receptet som jag funnit här, bullarna vart väldigt saftiga och luftiga.
 
  
Saffransbullar med vanilj

Ingredienser

50 g färsk jäst

150 g smör eller margarin
2 påsar saffran
1 1/2 dl strösocker
5 dl mjölk
250 g kvarg
1/2 tsk salt
1 ägg
17 dl vetemjöl

Fyllning
200 g smör eller margarin
1 1/2 dl strösocker
4 tsk vaniljsocker

Till pensling
ägg
pärlsocker 

Gör så här; 

Smula ner jästen i en bunke och smält matfettet.
Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel. Rör ner saffranet i det smälta matfettet.
Tillsätt mjölken och ljumma degspadet till ca 37°C.
Rör ut jästen i lite av degspadet och tillsätt resten av degspadet, socker, kvarg, salt och ägg.
Arbeta i nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand.
Strö lite mjöl över degen.
Låt den jäsa under bakduk 30-45 minuter.

Fyllning: Rör matfett, socker och vaniljsocker smidigt.

Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda ev. i resten av mjölet och dela degen i 2 delar.
Kavla ut varje del på mjölad arbetsbänk till en kaka ca 25x60 cm och bred på fyllningen.
Vik kakan dubbel på längden, tryck till den lätt med handen. 
Skär 2-3 cm breda remsor, dela dem på mitten men låt de sitta ihop i övre kanten (som ett byxben).
Sno ihop till en knut. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Täck dem med en bakduk och låt jäsa ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250°C.

Pensling: Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.

Grädda bullarna mitt i ugnen ca 8 minuter. Låt dem kallna på galler övertäckta med bakduk.

Barnens "bullhögar" :)
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress