I går firade vi mig med en middag för närmaste familjen här hemma. Det vart en trerätters helt i min smak då vi gick från en varmrätt till två efterrätter ;) Hade nämligen köpt en tårta som jag ville bjuda på men samtidigt ville jag göra något eget också då jag tycker det är så roligt att baka. Googlade lite och beslöt mig för att göra en äppeldessert. 
Gjorde om receptet lite och det vart dessa friterade äppelknyten.
 
 
Recept Friterade äppelknyten
 
Pajdeg
2½ dl mjöl
80 g smör
½ tsk salt
1 tsk socker
2½ msk kallt vatten
 
Blanda mjöl med salt och socker, tärna ner det kalla smöret och nyp ihop det med mjölet tills allt är smuligt och jämnt fördelat. Häll i vattnet och forma snabbt ihop till en deg, plasta in degen och lägg den i kylskåpet medans du förbereder fyllningen.
 
Fyllning
ca 3½ dl tärnade äppelbitar
1½ tsk kanel
2 msk ljus sirap
3 msk ljust muscovadosocker
1 krm vaniljpulver
2 tsk vetemjöl
 
Skala äpplena och tärna dem i mindre bitar. Lägg äpplen tillsammans med socker, sirap, kanel och vaniljpulver, låt äpplena småputtra på medelhög värme tills dem blir riktigt mjuka. Smaka av så att det är lagom sötma. Ställ äppelblandningen åt sidan för att svalna helt.
 
 
Ta fram degen och kavla ut den tunnt på mjölat bakbord, skär ut ca 8-10 st rektanglar beroende på hur stora du vill göra. Lägg en sked med den avsvalnade äppelblandningen i mitten på hälften av rektanglarna, de ska vara tillräckligt med deg till att knyta ihop knytena. Pensla kanterna med lite vatten innan locken läggs över. Lägg alla små äppelknyten på ett fat och ställ in i kylen ca en halvtimme.
 
 
Häll upp en neutral olja, jag använde matolja i en stekpanna, det ska vara rätt rejält med olja utgå från att täcka hela botten och sedan lika mycket till (knytena ska lite halvt friteras). Värm upp oljan ordentligt innan du lägger ner de små äppelknytena. Låt fritera tills de får en gyllene färg, lägg därefter upp dem på hushållspapper för att rinna av och rulla de sedan i socker. Knytena har nu fått ett frasigt yttre med en varm och god lite sötare fyllning, dem ska ätas varma direkt gärna tillsammans med lite vaniljglass, då smakar de som bäst!
 
 
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress