Då ha vi haft kalas för vår lilla prinsessa som fyllt fem år i veckan. Bakade hela förmiddagen och lyckades bränna vid två smetar så fick börja om  två gånger... Hamnade med detta lite efter i tidsschemat men hann iallafall klart med baket tills gästerna kom! Men ballonggirlangen jag köpt fick de första gästerna hjälpa till att hänga upp :D
 
Lea va så nöjd med kalaset och badade i fina paket! Lägger upp mer om de imorgon. 
Det sista hon sa innan hon somnade i kväll var, "Mamma, jag älskar att fylla år!" Och det får man ju ta som att hon va nöjd med dagen och kalaset. 
 
 
 Prinsesstårta när den är som bäst! Sedan serverade vi självklart kanelbullar då vi timeat in kalaset till kanelbullensdag! De rosa dammsugarna är köpe men perfekta i storlek och färg för kalaset. Tror att de bara finns att köpa nu i oktober då det är rosa månad i förmån för bröstcancer... Så med det inköpet blev det ett litet bidrag till forskningen samtidigt :)
 
 
Här kommer lite recept på två av godsakerna ni ser. Kolakakor och rosa rulltårta med smörkräm. Båda en hitt på kalaset!

Recept rosa rulltårta med smörkräm

Ingredienser
3 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 dl mjölk

Smörkräm
Ingredienser
75 g smör
2 tsk vaniljsocker
1,5 dl florsocker
1 st äggula

Gör så här;
Vispa ägg och socker poröst med elvisp. Blanda bakpulver och mjöl i en separat skål och häll sedan över i äggsmeten tillsammans med mjölken. Vänd runt allt men vispa inte ut luften i smeten. Tillsätt ev karamellfärg, jag använde röd för att få en rosa kaka.

Klä en plåt ned bakplåtspapper och vik kanter så inte smeten rinner ut. Häll över smeten och kåt stå i ugnen tills smeten stelnat helt. Ca 5-15 min beroende på ugn och tjocklek på kakan. (Den ska inte bli bränd men blir lite ljusbrun på toppen).

När du tar ut kakan, strö socker över den och vänd upp den på en annan plåt. Nu har du undersidan uppåt och här ska smörkrämen på.

Bred ut ett tunt läger smörkräm över hela kakan och rulla sedan ihop den till en rulle. Lägg in rullen i plastfolie i kylen i ca 30 min så smörkrämen stelnar och kakan blir lättare att skära i. Dela den sedan i lagom stora bitar. Jag fick ut ca 20 bitar.

 
Recept kolakakor
 
Ingredienser

100 g smör
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 msk ljus sirap
2,5 dl vetemjöl

Gör så här;
Låt smöret bli rumsvarmt. Rör smör och strösocker till en jämn smet med elvisp.

Tillsätt vaniljsocker, bakpulver och sirap och blanda till en jämn smet med elvispen.

Tillsätt vetemjölet och kör med elvispen tills smeten "kladdar ihop sig" igen. Tryck ihop degen till en klump med fingrarna. Ta upp degen och dela den i två delar.

Rulla ut varje del till längder, ca 40 cm långa och tryck ut de lite med fingrarna. Vill ni ha långa smala som jag så rekommenderar jag att ni kavlar ut de lite annars är de gott bör de är lite kortare och tjockare. Lägg dem på plåtar med visst mellanrum eftersom degen kommer flyta ut lite vid gräddning.

Grädda mitt i ugnen 175°C i ca 18-20 minuter till gyllene färg. När du tar ut längderna skär genast upp dem på längden i avlånga bitar och låt de sedan svalna. När de svalnat har de också stelnat.

 
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress