Recept rosa rulltårta med smörkräm
Ingredienser
3 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 dl mjölk
Smörkräm
Ingredienser
75 g smör
2 tsk vaniljsocker
1,5 dl florsocker
1 st äggula
Gör så här;
Vispa ägg och socker poröst med elvisp. Blanda bakpulver och mjöl i en separat skål och häll sedan över i äggsmeten tillsammans med mjölken. Vänd runt allt men vispa inte ut luften i smeten. Tillsätt ev karamellfärg, jag använde röd för att få en rosa kaka.
Klä en plåt ned bakplåtspapper och vik kanter så inte smeten rinner ut. Häll över smeten och kåt stå i ugnen tills smeten stelnat helt. Ca 5-15 min beroende på ugn och tjocklek på kakan. (Den ska inte bli bränd men blir lite ljusbrun på toppen).
När du tar ut kakan, strö socker över den och vänd upp den på en annan plåt. Nu har du undersidan uppåt och här ska smörkrämen på.
Bred ut ett tunt läger smörkräm över hela kakan och rulla sedan ihop den till en rulle. Lägg in rullen i plastfolie i kylen i ca 30 min så smörkrämen stelnar och kakan blir lättare att skära i. Dela den sedan i lagom stora bitar. Jag fick ut ca 20 bitar.
100 g smör
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 msk ljus sirap
2,5 dl vetemjöl
Gör så här;
Låt smöret bli rumsvarmt. Rör smör och strösocker till en jämn smet med elvisp.
Tillsätt vaniljsocker, bakpulver och sirap och blanda till en jämn smet med elvispen.
Tillsätt vetemjölet och kör med elvispen tills smeten "kladdar ihop sig" igen. Tryck ihop degen till en klump med fingrarna. Ta upp degen och dela den i två delar.
Rulla ut varje del till längder, ca 40 cm långa och tryck ut de lite med fingrarna. Vill ni ha långa smala som jag så rekommenderar jag att ni kavlar ut de lite annars är de gott bör de är lite kortare och tjockare. Lägg dem på plåtar med visst mellanrum eftersom degen kommer flyta ut lite vid gräddning.
Grädda mitt i ugnen 175°C i ca 18-20 minuter till gyllene färg. När du tar ut längderna skär genast upp dem på längden i avlånga bitar och låt de sedan svalna. När de svalnat har de också stelnat.