Då har jag fått ner det andra brödets recept och det är en saffranlimpa. Det var en liten chansning då jag ville ha något juligt men inte för sött och kom då på idén att göra en saffranslimpa. Den smakar inte saffransbulle utan är mer som ett matbröd, saftigt och gott, vart också barnens favorit :)
 

Ingredienser

150 g smör
6 dl mjölk
2 dl kessella kvarg
1 nypa salt
1 påse saffran
11dl vetemjöl
25g jäst
1/2 dl honung
1 ägg till pensling

Gör så här

Börja med att smälta 150g smör. Tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt. Blanda ner saffran, honung och salt. Finfördela jästen i en bunke och tillsätt degvätskan. Blanda sedan ner det mesta av mjölet och kessellan. Arbeta degen till en smidig deg och låt det sedan jäsa under duk i ca 40 minuter. Arbeta sedan degen på mjölat bakbord och dela upp den i två delar och forma dem till den "limpform" som du vill ha. Låt de sedan jäsa under duk i 20 minuter. Pensla sedan brödet med ägg och pudra över lite mjöl och grädda i ugnen på 225grader i ca 25-30 minuter. Låt de svalna på galler och servera!

 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress