24 februari 2014

Självförtroende

Mammaliv

Hur ger man ett barn självförtroende? Hur bygger man upp det? Kan vi föräldrar hjälpa till att bygga upp det? 
 
Jag tycker att vi gjort vårt bästa med att uppfostra vår dotter med kärlek, respekt och regler och känner i vissa avseenden att hon kan ta plats och ha bra självförtroende. Men det är långt ifrån alla fall. Hon (med fler) utsätts ständigt för kränkningar och utfrysningar på förskolan hon går på. Jag förstår att detta är jätte jobbigt för henne och jag försöker göra allt i min makt för att detta ska upphöra. Vi har haft möten med alla föräldrar och med personalen. Personalen jobbar sedan kontunueligt med detta i barngrupperna och har en dialog med barnen om hur man är en bra kompis och hur det känns när någon är elak eller hårdhänt för att stärka deras sympatiförmågor. Men detta är alltså barn i 4-5 års åldern! De agerar inte alltid som de blivit tillsagda nästa gång de hamnar i en liknande situation då det glömt bort vad som hänt efter fem minuter....  
 
Jag försöker säga till min dotter att inte acceptera när någon säger något elakt eller säger att hon inte får vara med utan säga ifrån och om det inte fungerar ta hjälp av en vuxen! Sen pratar vi alltid om vad som hänt under dagen och jag vill gärna ha namn på dessa barn som inte verkar ta till sig infon så jag också kan ta detta med personalen och dess föräldrar. Jag tror inte att det finns föräldrar som inte uppfostrar sina barn men liksom många små så går alla igenom faser där det är väldigt viktigt att man agerar mot deras beteende!
 
Glöm för Guds skull inte att ge era barn uppmärksamhet när det gör bra saker och ha tålamod och lyssna på dem trotts att vissa samtal kan vara obegripliga och långa.  
Ofta så hör man sig själv säga "Slå inte klubban i väggen!" "Smäll inte i dörren!" "Sitt still på stolen när du äter!" Vad gör då barnen? Jo, de testar oss, ser om vi uppmärksammar det de gör och dem. Uppmärksamma istället de barnen gör bra och ta inget för givet, säg, "Va du är duktig som sitter still när du äter" eller "Gud va fint du ställt dina stövlar i hallen" det behöver ju inte va stora saker utan vikutigast är att barnen blir sedda och bekräftade för de bra sakerna de gör.
 
Många gör felet att det har alltför brottom, jag är inget helgon heller, utan försöker också tänka extra på detta då det kan vara lätt att tro att de små vet hur stolt man känner sig över dem. Men är den ända gången barnet får sin förälders uppmärksamhet när de gör något dåligt så....
 
Men frågan jag har är alltså, ger detta barn självförtroende eller hur ger man sitt barn de? Måste de gå igenom jobbiga saker för att bli starka och bygga upp det själva? Jag vill ju skydda mitt barn från allt ont i världen men ändå att de ska bli starka i individer, går det? 
 
Bilden är lånad från ekuriren.se
 
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress