25 december 2014

Julafton

Julen Recept och gott

Då var julafton över för detta år. December har gått med en himla fart fram till nu och året kommer säkert ta slut innan jag hinner blinka. Julafton i år spänderades med min mans sida av släkten och idag, på juldagen kommer vi vara hos min familj. Det va en helt perfekt julafton med lekande barn, Kalle Anka, supergod mat (och efterrätt som va mitt bidrag till julbordet ;P), julstämning, paketöppning, julklappsleken och såklart Tomte. Vi var hemma hos min mans syster som verkligen gjort fint hemma och man möttes av en trapp i klädd massor av grankvistar och ljuslyktor. Tänk va gran luktar gott! Skulle man välja ut några saker vars lukt symboliserar julen skulle absolut gran toppa listan! 
 
Tjejerna fick massor av fina presenter och de va så spända på att få träffa tomten. Tomte hade ju varit hemma hos oss i natt och lämnat varsitt paket till tjejerna i deras julstrumpor så att få träffa honom va ju riktigt spännande! Varken Lea eller Belle va rädda utan svarade tomten när han pratade med dem och hämtade paketen han delade ut med spänning i blicken. Så sött!
 
 
 
 
 
 
Till efterrätt hade jag gjort saffranpanacotta med blåbärstopping som verkligen vart en hit. Måste rekommendera denna goda men också superenkla efterrätt. Pannacotta kan man ju smaksätta precis som man själv vill och nu valde jag saffran eftersom det är smak och lukt nummer två som hör julen till enligt mig :) 
 
Recept Saffranpannacotta

 

Ingredienser
0.5 g (1 frp) saffran
2 st gelatinblad
3 dl vispgrädde
3 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker

Gör så här:
För att få ut extra smak ur saffranet kan man mortla det med lite strösocker, ca en tesked. Detta är inte nödvändigt och kan hoppas över om man inte har tid eller inte har en mortel.

Lägg gelatinbladen i blöt.

Blanda vispgrädde, strösocker och vaniljsocker i en kastrull. Tillsätt saffranet (mortlat eller inte) och vispa så det blandas.

Låt koka upp under omrörning.

Krama ur gelatinbladen.

Ta bort kastrullen från plattan och vispa ner gelatinbladen. Vispa tills gelatinbladen smält.

Häll upp i portionsglas. Låt svalna och ställ sedan i kylskåp i minst 2 timmar.

Vid servering garnerade jag med blåbärssylt men man kan istället använda sig av t.ex. lingon eller tranbär.

Gjorde även en LCHF variant till Andreas som jag starkt kan rekommendera om ni försöker den dieten/livsstilen. 

 

Saffranpannakotta Lchf

  

Ingredienser

1 1/2 dl vispgrädde

2 krm vaniljpulver
1/2 msk stevia strö
1 st gelatinblad
1/2 paket saffran

Gör så här;

Lägg gelatinbladen i kallt vatten.

Koka upp grädden tillsammans med vaniljen och stevia strö. Ta från plattan när det börjar koka, krama ur gelatinbladen lite och blanda ner i grädden.

Häll upp i portionsformar och ställ i kylen några timmar tills den stelnat.

 

 
Hoppas ni hade en lika bra julafton som vi! Kramar!

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress