Ingredienser
2 dl socker
1 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl
2-3 tsk bakpulver
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker tills det blir vitt och poröst (luftigt). Blanda potatismjöl, vetemjöl och bakpulver i en skål. Blanda gärna med gaffel för att vara säker på att allt blandas ordentligt. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten, men rör så lite som möjligt. Smörj och bröa (gärna med mannagryn) en rund bakform med diameter cirka 23 cm. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 45-50 minuter. När tårtbottnen har svalnat, skär den i tre lager.
Recept vaniljkräm
Ingredienser
5 dl mjölk
1 st vaniljstång
1 1/2 dl strösocker
7 st äggulor
1 1/2 dl maizenamjöl
50g mjukt smör
Gör så här
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg både stången och fröna i en kastrull tillsammans med mjölken. Låt koka upp och ta sedan bort vaniljstången.
Vispa strösocker, äggulor och maizena luftigt med elvisp. Häll över den heta mjölken under vispning.
Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under vispning. Det får inte koka! Så fort blandningen börjar tjockna, häll snabbt över i en kall skål. Tillsätt smöret under omrörning och kyl krämen innan du brer den på tårtan.
Recept maräng
Gör så här
Vispa äggvitor till hårt skum, häll i sockret lite i taget och vispa till
en fast maräng. Rita två cirklar på ett bakplåtspapper, för att få en rund och fin
botten. Fyll en stor spritspåse med marängen och spritsa ut efter cirkeln du
ritat. Gör samma sak med resterande maräng.
Grädda mitt i ugnen i ca 100 grader i ca 1 1/2 timme.