17 februari 2013

Halvårskalas

Recept och gott

Idag blev Belle 6 månader och när man fyllet ett halv år får man förståss ha ett halvårkalas :)
hihi kan ju va för att jag ville baka en tårta men eftersom de bara va ett halvt år så vart det en halv tårta, en halvårstårta ;) 
Bakade botten och kokade vaniljkräm sen fick den hallon sylt och en fin granering med färska bär. Mums va den!
 


 
Recept tårtbotten 
Ingredienser
5 st ägg
2 dl socker
1 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl
2-3 tsk bakpulver

Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker tills det blir vitt och poröst (luftigt). Blanda potatismjöl, vetemjöl och bakpulver i en skål. Blanda gärna med gaffel för att vara säker på att allt blandas ordentligt. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten, men rör så lite som möjligt. Smörj och bröa (gärna med mannagryn) en rund bakform med diameter cirka 23 cm. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 45-50 minuter. När tårtbottnen har svalnat, skär den i tre lager.

Recept vaniljkräm

Ingredienser
5 dl mjölk
1 st vaniljstång
1 1/2 dl strösocker
7 st äggulor
1 1/2 dl maizenamjöl
50g mjukt smör

Gör så här

Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg både stången och fröna i en kastrull tillsammans med mjölken. Låt koka upp och ta sedan bort vaniljstången.
Vispa strösocker, äggulor och maizena luftigt med elvisp. Häll över den heta mjölken under vispning.
Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under vispning. Det får inte koka! Så fort blandningen börjar tjockna, häll snabbt över i en kall skål. Tillsätt smöret under omrörning och kyl krämen innan du brer den på tårtan.

 

Vart lite äggvita över eftersom de behövdes 7 st ägggulor i vaniljkrämen så gjorde lite maränger och marängbottnar som jag tänker baka med inom snar framtid. Snacka om att man behöver vispa maräng länge, kändes nästan som att jag stod där i en halvtimme och vispade... men gott blir det nog så de är de ju värt :)
 
 
Recept maräng
Ingredienser
6 st äggvitor (jag hade 7 st och lite mer socker)
3 dl socker

Gör så här
Vispa äggvitor till hårt skum, häll i sockret lite i taget och vispa till
en fast maräng. Rita två cirklar på ett bakplåtspapper, för att få en rund och fin
botten. Fyll en stor spritspåse med marängen och spritsa ut efter cirkeln du
ritat. Gör samma sak med resterande maräng.
Grädda mitt i ugnen i ca 100 grader i ca 1 1/2 timme.
 
Tänk att det redan gått ett halvår, om lika många månader fyller vår lilla tjej ett helt år. 
Det går ju ruskigt fort det här men jag försöker njuta så mycket jag kan för så här liten blir hon aldrig igen. Annars är de ju väldigt lätt att tänka på hur skönt de är när hon lär sig sitta själv eller va roligt det är när hon lär sig krypa eller stå och tänk när hon tar sina första steg. Men som sagt, nu lever vi i nuet för jag vet hur fort spädbarnstiden går och de är ju en sååå mysig tid det också <3
 
Min stora halvåring :)
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress