Recept
24 gifflar
50 g jäst
2 dl kall mjölk
100 g smält avsvalnat margarin
0,5 dl socker
1/4 dl grädde
ca. 7,5 dl mjöl
Fyllning
riven mandelmassa
Gör så här
Smula jästen och blanda ut den med 0,5 dl av mjölken. Blanda i restan av mjölken, grädden, sockret och margarinet, rör om så att allt blandas väl. Arbeta in det mesta av mjölet, ta upp degen på bänken och arbeta in resten och dela sedan dagen i 3 lika stora delar. Kavla ut till tre runda kakor, dela varje kaka i 8 ”pizza”bitar. Klicka ut fyllningen på breda delen på snibbarna, rulla ihop. Llägg med slutet på snibben neråt på plåten. Jäs 30 min. Pensla med vispat ägg och strö på pärlsocker, mandelflan eller glasyr när gifflarna torkat. Gräddas i 8-10 min i 225 grader.
Tips på egen fyllning:
75 g rumsvarmt margarin
0,5 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 dl hasselnötter (hackas fint)