Alla som känner mig vet att jag är galet förtjust i sötsaker och älskar att sätta tänderna i en stor muffin med frosting men den tar ju ett tag att äta upp och man blir rätt mätt när eller om man orkar äta upp hela.

Tanken med Belles kalas va att man skulle orka prova lite fler sorters godsaker och försökte därför göra allt i miniformat. Letade därför upp ett recept på minimunkar och ett på minimuffins på nätet och nu kommer jag också dela med mig av dem här.
 
Minimunkarna va sååå goda när de va nygjorda, de smälte i munnen men tyvärr tyckte jag de hunnit bli lite torra till dagen efter så jag rekommenderar att baka den eller iallafall fritera dem samma dag som de ska serveras.


Minimunkar

Ingredienser, 20 st:
50 g smör
1 ½ dl mjölk
¼ paket (12 g) jäst
1 msk socker
1 krm salt
2 äggulor
ca 5 dl vetemjöl
olja till fritering
strösocker

Gör så här
Smält fettet i en kastrull. Häll i mjölken och låt den bli fingervarm (37 grader). Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den med degspadet. Blanda i socker, salt, äggulor och mjöl. Rör samman degen väl. Täck över och låt jäsa ca 1 timme.

Kavla ut degen med lätta tag på mjölat bakbord så den blir ca 1 cm tjock. Ta ut ca 20 rundlar (ca 6 cm i diameter) med mått. Täck över och låt dem jäsa ca 30 minuter.

Värm fettet till ca 160 grader. Lägg ner några munkar i taget. Fritera dem vackert guldbruna. Låt munkarna rinna av på hushållspapper eller galler. Vänd dem i socker. Servera varma eller kalla.

 

Minimuffins

Ingredienser, 25 st:
150 g smör
2 dl socker
1,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
3 msk kakao
2 ägg

Glasyr
60 g Mjukt smör
6 dl Florsocker
100 g Färskost
rosa karamellfärg

Gör så här
Smält smöret. Blanda socker, mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål. Sikta i kakaon. Tillsätt det avsvalnade smöret och äggen och rör ihop till en jämn smet. Fördela smeten i formarna och grädda mitt i ugnen på 200° i ca 12 min.  Låt muffinsarna svalna på galler övertäckta med en bakduk. Blanda ihop en glasyren och spritsa på muffinsen. Jag dekorerade också med lite strösselkulor :)

 
Recepten på minimunkarna är hämtat här och på minimuffinsen är hämtat här.
 
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress