Tanken med Belles kalas va att man skulle orka prova lite fler sorters godsaker och försökte därför göra allt i miniformat. Letade därför upp ett recept på minimunkar och ett på minimuffins på nätet och nu kommer jag också dela med mig av dem här.
Minimunkar
Ingredienser, 20 st:
50 g smör
1 ½ dl mjölk
¼ paket (12 g) jäst
1 msk socker
1 krm salt
2 äggulor
ca 5 dl vetemjöl
olja till fritering
strösocker
Gör så här
Smält fettet i en kastrull. Häll i mjölken och låt den bli fingervarm (37 grader). Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den med degspadet. Blanda i socker, salt, äggulor och mjöl. Rör samman degen väl. Täck över och låt jäsa ca 1 timme.
Kavla ut degen med lätta tag på mjölat bakbord så den blir ca 1 cm tjock. Ta ut ca 20 rundlar (ca 6 cm i diameter) med mått. Täck över och låt dem jäsa ca 30 minuter.
Värm fettet till ca 160 grader. Lägg ner några munkar i taget. Fritera dem vackert guldbruna. Låt munkarna rinna av på hushållspapper eller galler. Vänd dem i socker. Servera varma eller kalla.
Minimuffins
Ingredienser, 25 st:
150 g smör
2 dl socker
1,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
3 msk kakao
2 ägg
Glasyr
60 g Mjukt smör
6 dl Florsocker
100 g Färskost
rosa karamellfärg
Gör så här
Smält smöret. Blanda socker, mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål. Sikta i kakaon. Tillsätt det avsvalnade smöret och äggen och rör ihop till en jämn smet. Fördela smeten i formarna och grädda mitt i ugnen på 200° i ca 12 min. Låt muffinsarna svalna på galler övertäckta med en bakduk. Blanda ihop en glasyren och spritsa på muffinsen. Jag dekorerade också med lite strösselkulor :)